onsdag 22 april 2009

Bilder hämtade från Anne Appelbaums bok "Gulag".
Hundratusentals fångar ur Gulag grävde Vita Havskanalen för hand.
T.v. För hand knackas sten. T.h. Har man en egen matskål får man de första portionerna.

Pol Pot-priset till Mattias Gardell

Svenska Akademins kommande ständige sekreterare, Peter Englund, meddelar i sin blogg att han instiftat Pol Pot-priset, ett alldeles utmärkt initiativ. Priset består av en miljard mark (i 1923 års penningvärde) samt Anne Appelbaums "Gulag - De sovjetiska lägrens historia" - en bok Mattias Gardell garanterat inte har läst. Även nästa år kommer Pol Pot-priset att tillfalla Mattias Gardell, förutsatt att det inte dyker upp någon akademiker som är än mer naiv och historielös, men det förefaller osannolikt, säger Peter Englund.

Gardell har just tilldelats (och accepterat) Jan Myrdals stora pris - Leninpriset, som utdelas av Jan Myrdal-sällskapet. Det motiveras med att han "på ett ovanligt och modigt sätt tagit brett intellektuellt ansvar långt utanför de akademiska sammanhang där han har sin utkomst". En nullitet således. Gardell är innehavare av Nathan Söderbloms professur i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala Universitet och jag antar att Nathan Söderblom nu snurrar för fullt i sin grav lång tid framöver.

Enligt Vikipedia är Mattias Gardell anarkist, men han föredrar numera att använda termen "frihetlig socialist" en annan nullitet. Han är också bror till Jonas Gardell.
Du har väl läst Anne Appelbaums "Gulag"? För sin stora bok om Gulag tilldelades Anne Appelbaum Pulitzerpriset. Den som inte läst boken vet inget om vad som "nyligen" hänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar