måndag 23 mars 2009

Fult med intelligens?
(Skrivet i mitten av 80-talet)

När jag vid elvatiden en kväll kom hem från KF-mötet hade Birgit delat en krabba och tog just fram en flaska Château Sancerre från kylskåpet.
"Du är en pärla,"sade jag, öppnade flaskan och satte mig till bords.
"Ja, men jag kastar mig inte för svin, så nu vill jag uppleva dig genomtrevlig."
"Jag kommer direkt från KF, så jag kan väl först få ett par minuter för avreagering?"
"Två minuter, inte mer."
"Vi människor har en onaturlig egenskap i större eller mindre omfattning. I större omfattning kan det vara rätt jobbigt. Särskilt om man har med vissa politiker att göra."
"Och det är?"
"Intelligensen."
Hon tittade på mig med höjda ögonbryn.
"Intelligens är väl inte något onaturligt?"
"Jo högre grad av intelligens existerar inte hos andra varelser på jorden. Det är därför de andra varelserna skyr oss, är rädda för oss. De har också all anledning. Hög intelligens leder till utveckling. Utveckling leder till kärnkraft men också kärnvapen, till bioteknik men också biologiska stridsmedel och till framsteg. En fråga många ställer sig är: Skall det dessutom leda till kaos och kanske till vår förintelse?"
"Är det då inte Gud eller naturlig utveckling som gett oss vår intelligens?"
"Kanske? Enligt första Mosebok skapade Gud Edens lustgård och placerade där Kunskapens Träd med underbart smakande frukter, av vilka Adam och Eva förbjöds att äta. De skulle annars döden dö. Eden lär ha legat nära gränsen mellan nuvarande Turkiet och Syrien, vid Eufrats övre lopp, alltså intill Kurdistan. Kanske var det frukterna från Kunskapens Träd, vilka Adam och Eva ändå åt, som gav oss vårt synoptiska minne och det nuvarande tillståndet i Kurdistan? Jag tror nog ändå att det var en oförutsedd mutation och då är vi mutanter och alltså sådana där monster som förekommer i vissa seriemagasin. Våra barnbarn läser sådana har du kanske sett."
"Nu är du otäck."
"Ja, du har rätt. Jag tror, eller i varje fall hoppas på att vi med IQ över 100 skall finna lösningar, som efter hand blir allt bättre. Men säker är jag inte. Genier kan som du vet dessutom plötsligt slå över och handla som galningar."
"Det du säger innebär ju också att ju mindre intelligens vi uppvisar, ju naturligare är vi och en dummare människa skulle ha kunnat vara lyckligare."
"Nej, det här är bara lösa tankar, delvis i motsatsställning, som driver genom skallen när man tvingas lyssna till käbblet i fullmäktige. Men det är den konklusionen som tycks styra såväl socialisternas som miljöpartisternas agerande i många avseenden. Väldigt tydligt framgår det av sossarnas skolpolitik, där duktiga elever skall hållas tillbaka till förmån för de mindre duktiga. Eller titta på miljöpartisterna och en del centerpartister, som tror att vi skulle bli lyckligare om vi alla levde som fårfarmare och enbart på vad vi själva producerar.
"Du vet väl att du överdriver?"
"Ja för all del, men bara obetydligt. Efter varje KF-sammanträde den här valperioden är jag djupt deprimerad. Jag kan inte tro annat än att vi styrs av en hel del politiker med en intelligens under genomsnittet, som därför styr och ställer i frågor de inte begriper. Det räcker inte heller med intelligens, det krävs kunskaper och alla kan inte allt, som många politiker tycks tro om sig själva. Kvalificerade jobb i arbetslivet kräver särskilda kunskaper, men i KF och i våra politiska nämnder tycks många tro att intelligens kombinerad med sådana kunskaper ger felaktiga beslut.
Det känns fint att komma hem och få prata med dig över en sådan här flaska vin och en god krabba. Det här var förresten Hemingways favoritvin när han var i Frankrike. Det lär nämligen inte må bra av att skvalpa omkring på resa, men jag tycker om det också i Sverige och trots resan, vilket kan bero på att jag aldrig smakat det i Frankrike.
Många fullmäktigeledamöter skulle förresten kanske vara lättare att utstå om man debatterade som de gamla perserna. Herodotos, som levde 400 år före Kristus och kallats 'Historieskrivningens fader' har beskrivit det. Tyvärr är knappast sossarna intresserade av historien före Marx. Herodotos säger ungefär så här: 'Perserna var mycket begivna på vin, men man skulle inte kräkas och inte pinka i andras närvaro. Under ruset diskuterade de allvarliga angelägenheter, och det som de sedan fann riktigt på nykter kaluv delgav de husets värd följande dag. Om de då fortfarande tyckte lika, så fick besluten stå fast, annars fick de förfalla. Men, och det är viktigt, vad de fattade beslut om i nyktert tillstånd, det diskuterade de på nytt berusade av vin.' Kanske borde vin serveras fritt vid en del fullmäktigesammanträden?
Det här var trevligt. Kanske kunde jag få lugna mig på det här sättet efter varje fullmäktigemöte. Då har jag det att se fram emot när jag sitter där."
"Vi får väl se, men nu har de två minuterna gått. Skål!" sade Birgit och höjde glaset.
"Bara en sak till, glöm det där första jag sa. Jag tror på teknisk utveckling och att vi efter hand finner lösningar på alla problem. Jag är inte teknikfientlig och tror på en positiv utveckling, på sikt. Sedan kommunismen, socialismen, så småningom har visat sig omöjlig som samhällssystem. Bland annat därför är mitt politiska hemvist givet. Skål och tack!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar