söndag 22 februari 2009

Ute i världen händer en del
(Sannolikt skrev jag detta i slutet av 1960-talet.)

Tvärtom måste vi förstå dem som onda andar angelägna om att göra ont, helt skilda från rättfärdighet, uppblåsta av stolthet, bleka av avund, lömska i försåt...
Augustinus Aurelius (354 - 430)
Gudsstaten VIII, 22

I oktober 1956 hade Ungern stora studentdemonstrationer och ett uppror till vilket även armén anslöt sig. Nagy blev ledare för en koalitionsregering, som sade upp Warszawapakten och bad USA erkänna Ungern som en neutral stat. Den 4 november ryckte ryska trupper in i Budapest och man hade kväst ungrarna, som lutat sig för långt ut genom fönstret mot marknadsekonomin. Nagy avrättades naturligtvis och János Kádár återinförde den kommunistiska diktaturen. En del flyktingar togs emot i Sverige.
Bara stridsvagnar kan tydligen avgöra den kommunistiska teorins riktighet och då ryker det marxistiska grundpåståendet om att marxismen är den enda vetenskapligt grundade samhällspraxisen. Marx, som ideligen profeterade om att hans teorier skulle verifieras av utvecklingen är sedan länge vederlagd.
"Marx är inte längre hela sanningen utan bara den som har lagt hörnstenen till den nya revolutionära vetenskapen," svarade redan Lenin då högerbolsjevikerna angrep honom med sin Marx i handen.
Långt senare, i mitten av 1960-talet infördes en sorts marknadsekonomi i Ungern. Detta ledde till en mycket snabb ekonomisk tillväxt och en markant förbättring av levnadsstandarden.

Minnet av en välskänkt örfil håller sig länge och bereder glädje långt in på ålderdomen.
Hjalmar Bergman
1883 -1931

3 kommentarer:

  1. Inte menade du väl att man måste klicka på en länk till varje inlägg för att se det?

    SvaraRadera
  2. Du måste vara inne och jobba på bloggen just nu, för nu syns plötsligt inläggen som vanligt.

    SvaraRadera
  3. Ja det var tydligen något tillfälligt.

    SvaraRadera