tisdag 31 maj 2016

Söderhamns-Kuriren 2016-05-31Flyktingarna på asylboendet på Moheds camping är missnöjda. Det finns inte tillräckligt med köksmöjligheter för att de skall få laga sin egen mat och de är missnöjda med de tre mål de nu får under dagen. De vill också tydligen kunna laga sig ett kvällsmål. Kökspersonalen visar dem inte heller tillräcklig respekt.

”På många andra boenden får man pengar för att kunna göra sin egen mat. Det vill vi också ha möjlighet till,” säger Samer Bako, som kommit hit från Syrien, men enligt campingens föreståndare, Alf Kanon är detta inte möjligt, vi har ett avtal där vi skall tillhandahålla tre mål mat om dagen till de boende. Det måste vi hålla oss till, säger han.

De boende tycker att kvalitén på maten som serveras är för dålig och att bemötandet från serveringspersonalen inte är respektfullt. Sedan i torsdags vägrar de äta maten på boendet. De håller även sina barn hemma från skolan för att få till en förändring. Det är en klart missriktad åtgärd, som egentligen bara drabbar barnen.

I måndags träffade två tjänstemän från Migrationsverket, Joakim Spetz och Göran Olsson flyktingarna på Moheds camping för att höra vad de hade att säga. Alf Kanon förstår de boendes frustration, säger han. Det blir mycket väntan och det kan ta månader innan man kan få en asylutredning. Att laga mat är ett sätt att sysselsätta sig, men tyvärr är det inte möjligt med nuvarande avtal, säger han.

Själv höll jag på att sätta frukostmaten i fel strupe bara av att se bilderna från flyktingarnas träff med de två från Migrationsverket. Inte en enda kvinna bland alla männen, däremot hade männen tydligen med sig de riktigt små barnen till träffen. Det är ganska uppenbart att de vet hur man skapar medkänsla bland ”die dummen Schweden”. Jag skulle vilja vara en av de två från Migrationsverket och ha möjligheten att direkt säga: ”Jag går härifrån nu, men kommer tillbaka då ni kallar och hälften av er är kvinnor.

På Rapport har jag just hört att vi tog emot 162 000 asylsökande i Sverige under 2015. Dagligen just nu hör och läser man också om den svenska bostadskrisen. Jag har en känsla av att en del svenska gamlingar, som under ett slitsamt liv skapat vårt nuvarande välstånd behandlas sämre än en del Syrienflyktingar. Kan det vara så?
Gud, så arg jag blir då jag ser dessa bilder!

 

Bilderna är hämtade från Söderhamns-Kuriren och tagna av Markus Norin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar