lördag 4 juni 2016

Ryssland är underutvecklat land, vad ryssarna än tror om sig själva


En liten notis från TT i SvD den 3 juni förtjänar att återges här. Den berättar att några universitet genomfört en studie av livslängden hos befolkningarna i olika länder. Det är väl svårt att få ett bättre mått på länders utveckling än att titta på medellivslängden?

De stackars männen i Ryssland dör hela elva år före sina kvinnor. I genomsnitt lever ryska män hela 15 år kortare tid än män i utvecklade länder som t.ex. Sverige. En fjärdedel av ryska män dör innan de nått 60 års ålder och det är ganska illa.

I Kina, som har stora regioner med utbredd fattigdom lever faktiskt männen 9 år längre tid än de stackars ryska männen. Skurken Putin bör ta på sig en stor del av skulden för sakernas tillstånd. Han satsar i stället stort på den ryska krigsmakten och att med hjälp av den hota de små ryska randstaterna som han löjligt nog påstår hota Ryssland.


En annan stor och dyrbar satsning Putin gör av prestigeskäl är rymdteknik. Inom det området samarbetar USA med Ryssland. Man får hoppas att inte Putin lurar av USA skjortan på det området. Det är en teknik som redan nu har stor betydelse inom området krigföring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar