lördag 17 april 2010

Pensionärerna och valet 2010
Nu har pensionärsorganisationerna verkligen kommit igång inför valet 2010. Själv har jag haft en diskussion med ett par moderater. Dialogen med Margareta B. Kjellin har jag redovisat under Rikspolitik den 15 mars, liksom det som inte blev dialog Äldre pensionärer den 10 april.

En intressant dialog hade jag med ”riksdagskandidaten” Lars Beckman från Gävleborg. Han skrev: … ”du har fått två skattesänkningar under mandatperioden, till skillnad från socialdemokraterna som på 12 år inte sänkte skatten en gång. Sedan väntar en skattesänkning till vid årsskiftet om alliansen vinner valet igen.”

(Jag förstår vad han menar, även om svenskan kanske är ett resultat av (s) flumskola.)

En annan gång skrev han: ”Det svenska pensionssystemet är finansiellt stabilt och politiskt stabilt eftersom majoriteten i Riksdagen står bakom det. Det kommer att hålla i låg och högkonjunktur och dessutom kommer det att klara de demografiska förändringarna sen är inte alla system perfekta men många andra länder är avundsjuka på Sveriges långsiktigt hållbara system.
Läs gärna på Mats G Nilssons blogg, moderat riksdagsman.”
(Gör det säger jag och du kommer att bli mörkrädd!)

Jag svarade: ”Om det är stabilt: Varför minskar då realvärdet kraftigt med tiden? Varför har bromsen slagit till och varför "stal" riksdagen 285 miljarder ur pensionärernas fonder på 90-talet för att klara bankkrisen?
Det blir inte automatiskt stabilt för att 5 av riksdagens partier enats om det! (Snarare tvärt om.)” Alla, utom våra riksdagsledamöter (och –kandidater) vet att det är underfinansierat.

Officiellt är pensionärsförbunden opolitiska, men de flesta vet att PRO kom till som en socialdemokratisk utbrytning ur SPF för länge sedan. Nu går båda dessa organisationer in i valrörelsen. SPF har tre centrala budskap, som delges oss bl.a. genom två turnébussar, vilka veckan före valet går från norr till söder, resp. från söder till norr och möts i Stockholm.

Tre budskap har SPF: (Med den gamle centerpartisten Karl Erik Olsson som ordförande.)
• Inför lika skatt och förändra det underfinansierade pensionssystemet.
• Stoppa felmedicineringen av våra äldre med fler och bättre läkemedelsgenomgångar.
• Ersätt de orättvisa och ojämna kommunala taxorna med en enhetlig taxa.

Vilka har då i riksdagen motionerat om att se över pensionssystemet? Jo, kommunisterna. Förlåt, Vänsterpartiet, men det är väl detsamma?

Vad gör då moderaterna i riksdagen med socialförsäkringsminister Husmark (m) i spetsen? Jo de beskyller vänsterpartiet för att vilja rasera pensionssystemet.

Man kan väl då anta att moderaterna likväl menar att SPF vill rasera pensionssystemet? Jag är helt till freds med att ha lämnat moderaterna, men är minst av allt socialist, vilket torde framgå av denna blogg.

Nu till något annat – RUTAVDRAGET.
Birgit och jag har för första gången anlitat ett städföretag. Det tycker vi oss kunna göra tack vare detta avdrag. Vi får nu golven städade var fjortonde dag utan att anlita svart arbetskraft. Själv har jag tidigare behövt vila sedan jag fått fram dammsugaren ur städskåpet.

Kritikerna (s och v) har kallat detta ”subvention”. Antingen är det ett sätt att vilseleda eller också speglar det en grundsyn där alla pengar egentligen är statens. Det är då varje skattesänkning blir en subvention.

Socialisterna talar också förnedrande om ”pigtjänster”. De som arbetar i hemtjänstföretagen har ju anställningar som alla andra eller är egna företagare. Vad är det för skillnad på att arbeta i den skattefinansierade hemtjänsten eller att hjälpa gamlingar med hantverkstjänster? Hur kan vissa politiker stämpla dem som offer och framställa yrket som icke önskvärt?

Birgit frågade den äldre damen, de var två, mor, dotter och egna företagare, som kom för att städa hos oss: ”Vilka är det som nu framför allt ber om era tjänster?” ”Det är så gott som bara äldre människor”, svarade hon.

Att beskriva detta som något bara för ”de rika” blir helt fel. Gamla, sjuka och orkeslösa kan, likaväl som familjer där båda de vuxna arbetar få hjälp med hemarbetet och få tiden att räcka till annat. I en rapport från socialdemokraterna använder man faktiskt beteckningen ”den rikare halvan av Sverige” för att beteckna alla som arbetar heltid. På så sätt kan man göra RUT till en överklassfråga.

Jobbskatteavdraget är något mycket bra, men pension är innehållen lön och skall givetvis beskattas på samma sätt! Vet hut, om du inte inser detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar