onsdag 26 augusti 2009

Affär är affär!

Förra året greps Muammar Qaddafis son Hannibal och hans hustru Aline på ett schweiziskt lyxhotell därför att de misshandlat sitt tjänstefolk med slag och sparkar samt hällt skållhett vatten över dem. Skadorna verifierades av läkare. Bägge åtalades för misshandel av två hembiträden. I två dygn var de arresterade, men frigavs mot en borgen motsvarande tre miljoner SEK.

Den så förödmjukade pappa Qaddafi gick i taket. Inte över sonens uppträdande, utan över hur schweiziskt rättsväsende fungerade. Nu klargjordes att 60 schweiziska företag dessförinnan haft affärer med Libyen. Exporten till Libyen sjönk med 48,6 % och importen, bl.a. olja, sjönk med 85,2 %. Schweizarna fick lov att hämta sin olja på annat håll. Sonen Hannibal (observera namnet) och hans hustru måste ju tillåtas behandla sitt tjänstefolk efter behag. Libyen kräver en ursäkt, vilket Schweiz regering naturligtvis vägrar. Två schweiziska medborgare grips också raskt i Libyen och anklagas för immigrationsbrott. De får inte lämna landet.

Frustrationen i viktiga delar av det schweiziska näringslivet blir stor när deras libyska kontrakt hamnar i andra händer och Libyens tillgångar i Schweiziska banker, motsvarande 5 miljarder euro tas ut. Bilaterala samarbetsprogram avbryts och schweiziska företag i Libyen drabbas av diverse restriktioner. Man lyckas till slut få den schweiziska presidenten, som i huvudsak bara har ceremoniella uppgifter att resa till Libyen och be om ursäkt för Hannibals gripande.
De två åtalade schweizarna uppges vara på hemväg, men den schweiziska regeringen säger sig ha varit ovetande om presidentens tilltag.

Näringslivets representanter antar jag är nöjda med sitt första steg. Affärerna betyder nog lika mycket i Schweiz och andra europeiska länder som i USA. Hansi Abidi, som är chef för ett arabiskt forskningscenter i Genève, säger att trycket från det schweiziska näringslivet har varit enormt.

En annan affär som fått ett alternativt utseende är ”Lockerbie-affären”. Många skottar och engelsmän hävdar nu att det inte är humanitära och juridiska överväganden som avgjort. Det lär i stället vara en strävan efter bättre handelsrelationer med Libyen. De har varit frusna ganska lång tid nu och libysk olja är begärlig med korta transporter.

Regeringsrepresentanter i Skottland säger att Libyerna lovat att inte ”blåsa upp” massmördarens hemkomst. I stället tog Qaddafi emot honom på flygplatsen och kramade inför kamerorna om och välkomnade den man han tidigare utlämnat till den skotska rättvisan.

Min egen kommentar: Så det kan bli!

2 kommentarer:

  1. Glöm inte den fullt ut genomförda socialismen, som vanligen betecknas kommunism!
    Det finns många ideologier. Ingen jag känner till är egentligen riktigt lyckad enligt min uppfattning.
    Har du något förslag, för du menar väl inte vad du skriver?

    SvaraRadera