tisdag 30 april 2013

Orionincidenten m.m.


En av våra mest lästa bloggare Cornucopia, författaren m.m. Lars Wilderäng, skriver bl.a. följande i bloggen:

”Den ryska våren fortsätter. Enligt uppgifter till bloggaren och fd officeren Fredrik Antonsson, som bloggar som Den sjätte mannen så skenanfölls det svenska signalspaningsfartyget HMS Orion så aggressivt på internationellt vatten i mars, att kaptenen fann det nödvändigt att fly. Statsminister Fredrik Reinfeldt, som kallat försvaret för ett särintresse, väljer att istället för att kommentera ryska påsken, inklusive den av Den sjätte mannen avslöjade utstörningen av svensk luftförsvarsradar, liksom den obefintliga incidentberedskapen och ryska signalspaningen mot Sverige, att gå ut och kommentera utvecklingen i en svensk fotbollsklubb på en separat presskonferens (Bonnier/DN). Fredrik Reinfeldt bör omgående avgå eller ta en timeout och söka psykiatrisk vård. Han har uppenbarligen helt tappat bort vad det innebär att vara statsminister när han först förklarar Försvarsmakten och dess 20000+ anställda och uppgift att försvara Sverige och freda våra gränser för ett särintresse, men sedan håller presskonferens om en klubb för män som jagar en boll på en gräsmatta.

Angående skenanfallen mot HMS Orion skriver Den Sjätte Mannen bland annat följande:
"Enligt flera av varandra oberoende och samstämmiga källor så utsattes Orion där och då för en våldsam och närgången uppvaktning av flera ryska Sukhoi-flygplan. Det var en hotfull och obehaglig miljö – inte alls som det vidöppna luftrummet utan inblandning av svensk jakt som mötte det ryska signalspaningsflygplanet lite mer än en månad efter Orions arbetsinsats. [...] Detta har hänt Orion flera gånger, att fartyget har uppvaktats hotfullt av ryskt flyg på internationellt vatten. Men aldrig någonsin, någon gång eller någonstans så hotfullt som där och då i mars. Här och nu är det svårt att tolka det ryska uppträdandet som något annat än att Putin pinkar in ett allt större revir – där Östersjön är hans plaskdamm och ingen annans."
Som texten är skriven antyds det att Orion inte ens blev så aggressivt "uppvaktad" av Sovjetunionen under kalla kriget. Fler läckor för Enström att jaga, då de målar upp en bild som inte passar den moderata verklighetsbeskrivningen av Östersjön, fredens hav.”

Efter ungefär 60 års medlemskap i det gamla hederliga Högerpartiet och senare Moderata Samlingspartiet lämnade jag för fyra år sedan partiet. Jag hade funnit att jag inte längre kunde beteckna partiet som hederligt. Vi hade tidigare bl.a. bekämpat det bidragsfusk, som under S tid vid makten spritt sig hos medborgarna.

Nu hade moderaterna infört ett fullt lagligt bidragsfusk för majoriteten väljare, de yngre med ett arbete. Det finansierades bl.a. genom slopandet av tillsyn och vård av gamla och sjuka. Social omsorg slopades till stor del för sådana grupper och skulle övertas av de gamlas barn och om sådana saknades genom hjälp från vänner eller grannar.

Jag funderade ett kort ögonblick på att återlämna den förtjänstmedalj jag fått av partiet, men insåg att jag fått den av ”ett annat” parti än dagens moderater och kunde behålla den med stolthet.

Skenanfallet på Orion var tydligen riktigt otäckt och kan göras så med moderna stridsflygplan. Man kan t.ex. flyga mycket nära och i rätt position dra på efterbrännkammaren. Man kan också flyga ganska nära, när man åstadkommer en ljudbang. Det blir en riktigt otäck smäll för alla i närheten utom flygföraren, som flyger ifrån smällen. T.ex. fönsterrutor kan krossas och i det här fallet beslöt fartygschefen omedelbart att fly mot Sverige. Detta trots att man hade all rätt att vistas där man var.

Redan i mars fanns följande i en engelskspråkig polsk blogg:
"The lack of a reaction from the Swedish Air Force to the Russian exercises proves that this most important branch of the Swedish Armed Forces has structural problems and may be unable to cope with all the tasks it has been entrusted with. [...] [T]he manoeuvres of 29/30 March were probably the first Russian exercises to simulate a direct attack on Sweden since the end of the Cold War"

Polackerna hade väl sett det hela från sin incidentbevakning eller möjligen på radar? De var ute med nyheten nästan direkt.

Sverige satsar visserligen bara 42 miljarder på svenskt försvar och vår statsminister skiter i försvaret. Men i det här läget går han ut med en presskonferens om fotbollsklubben AIK i stället för en om Orionincidenten, naturligtvis då informerad av vice försvarsministern!

En hiskelig skandal enligt min mening.  Men en fotbollsklubb är tydligen inget särintresse, som vårt 42-miljardersförsvar ju självklart för Reinfeldt är.
 
Fredrik Reinfeldt verkar ha helt tappat omdömet och borde avgå. Kanske är det skilsmässan som sätter press på honom, eller så har han blivit psykiskt sjuk. Men det finns alltid psykakuten. Sök hjälp, Fredrik”, läser jag i bloggosfären.
Jag instämmer, med tillägget att avgångskravet också bör gälla alla moderaternas ministrar. Men det finns hopp inom mindre än två år.

Tänk så tiden kan förändras. (Jfr. mitt inlägg ”Tid” nyligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar