onsdag 10 oktober 2012

Gammal pensionär

På SvD brännpunkt skriver idag Robert Gidehag, vd i Skattebetalarnas förening och Arvid Malm, chefsekonom i Skattebetalarnas förening: ”Alla inkomstgrupper har ökat sin reala inkomst rejält sedan 80-talet”. Jag tror de flesta människor vet att påståendet är lögn och förbannad dikt, men ingen verkar längre bry sig. Några gamla eldsjälar och pensionärer bråkade för en del år sedan, men nu har det varit tyst en längre tid.


Jag lämnade Skattebetalarnas förening för några år sedan, väl medveten om föreningens totala ointresse för pensionärernas exceptionella situation. Pensionärer betalar, sedan alliansen tillträdde högre skattesats än andra utan att Skattebetalarnas förening väsnas det minsta. När Sverige drabbades av ekonomiska problem på Göran Perssons tid, lade staten beslag på nära trehundra miljarder kr ur pensionärernas fonder.

Vid tiden för införandet av det nya pensionssystemet lär Göran Persson (S och då statsminister) off the record ha yttrat ungefär: ”När de upptäcker vad vi har gjort lär det bli ett herrans liv.”

Alliansen har med jobbskatteavdragen lindrat skattebördan för dem som kan jobba. När pensionärerna väsnats över att deras skatter inte samtidigt sänkts har de småningom i omgångar fått symboliska väldigt små sänkningar. Allt bara för att politikerna som svar på frågan om varför pensionärer skall betala högres skatt skall kunna säga ”god dag yxskaft” eller ”pensionärerna har fått skatten sänkt i flera omgångar”, vilket för den naive låter som ett svar.

Jag pensionerades 1992 alltså för tjugo år sedan. I kronor räknat är min pension i det närmaste oförändrad sedan pensionen första gången utbetalades. Det betyder att realvärdet av min pension idag är runt 40 % av vad den från början var och inte, som de två stollarna skriver har ökat rejält.

Reviderat 16/10. Skattesystemet i andra stycket skulle vara pensionssystemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar