fredag 22 juli 2016

Toppolitiker har mötts i ASEM


ASEM står för Asien Europa Meeting och ett sådant hölls den 15 – 16 juli i Ulaanbaatar, med toppolitiker från Europa och Asien. Där sågs naturligtvis EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europarådets ordförande Donald Tusk liksom Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Rysslands premiärminister Medvedev och en lång rad regeringschefer från Europa och Asien.

ASEM-toppmötet är ett typiskt möte där kontakter kan skapas och förmedlas. Flera stora frågor rör såväl Asien som Europa. Klimatfrågan och de arktiska frågorna kräver samarbete. Svenska företag, både stora och små exporterar och importerar till och från Asien och behöver kontakter. Men ASEM hålls bara vartannat år, så det gällde att passa på. Där fanns någonstans mellan 50 och 60 delegater att träffa

Passade på gjorde Finlands statsminister Sipilä med ett par anföranden och en rad enskilda möten med både asiatiska och europeiska regeringschefer. Det finns redovisat på finländska regeringens twitterkonto enligt Patrik Oksanen, ledarskribent på Mittmedia och min favoritskribent i media. Jag gör bara ytterst flyktiga besök på Twitter. Jag kan bara påminna mig ett sådant, det som hände alldeles nyss.

Vem representerade då Sverige vid detta viktiga toppmöte? Jo, Utbildningsministern, Gustav Fridolin. Det är inte lätt att hitta något mer olämpligt val. Löven behöver sannolikt vila efter många resor, och ett andrahandsval skulle Isabella Lövin som vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat vara. Utbildningsministern, Gustav Fridolin måste vara ett sistahandsval.

Jag tittade på Facebook och Gustav Fridolin, men där fanns ingenting om hans resa till Ulaanbaatar. Kanske träffade han ingen av Asiens och Europas toppolitiker? Sverige verkar ha lagt av efter framgången som blivande medlem i Säkerhetsrådet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar