söndag 28 december 2014

Otroligt!


Sverige är inte längre en parlamentarisk demokrati. Jag hade inte kunnat drömma om att jag skulle få uppleva något sådant. Den regering vi nu har övertar parlamentets roll. Riksdagens ledamöter skall enligt avtal rösta så att regeringen vinner majoritet. Det har Alliansen och Socialdemokraterna gemensamt beslutat och beslutet stöds naturligtvis av Vänsterpartiet.

Blir Alliansen större än Socialdemokraterna/Miljöpartiet i nästa val, så är det de som får diktatorisk makt och det är väl nu det de siktar mot? Riksdagens majoritet är alltså utslagen och det är adjöss med demokratin i Sverige.

Den 13 december i inlägget Där valet går in, går intellektet ut skrev jag:

Samtidigt talar rikspolitiker om att ändra bestämmelserna för regeringsbildning, så att de öppnar för sådan regim. Det vore väl om något ett stort steg bort från demokrati? Där självklart i alla lägen en riksdagsmajoritet skall krävas för riksdagsbeslut. Allt annat är så dumt att man inte vill tro det som sant.

Vi har just genomlidit en valperiod med Alliansen som regerande minoritet. Det var inte särskilt lyckat och kanske blev sedan valresultatet vad det blev just därför? Att sedan Stefan Löfven och ett par av hans ministrar snabbt gjorde allt fel och direkt visade att de inte var regeringsfähiga är en annan sak.

Den icke regeringsfähiga minoritetsregeringen skall alltså nu diktatoriskt styra landet i tre och ett halvt år. Det tycker både Socialdemokraterna/Miljöpartiet och Alliansen är något bra. Vad lämnar de då åt oss som är för parlamentarisk demokrati att rösta på i nästa val? Blankt eller Sverigedemokraterna?

Några kända demokrater har protesterat offentligt. Det måtte väl bli fler!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar