söndag 28 december 2014

Cv för politiker?


För en tid sedan försökte jag ta reda på litet om etablerade politikers eventuella kompetens. Det gav inte särskilt mycket. Jag sökte t.ex. på Stefan Löfven och Söderhamns kommunalråd Sven-Erik Lindestam. Tvåårigt yrkesgymnasium säger ju inte särskilt mycket, egentligen ingenting, inte heller Umeå Universitet respektive Uppsala Universitet.

Vill de kanske säga att de varit inskrivna där, eller att de gått någon tredagarskurs, kanske rent av veckokurs i universitetets regi, lokaler, eller vad? Att kommunalrådet saknar viss bildning har jag tidigare åskådliggjort i ett par inlägg i min blogg. Exempelvis där han gång på gång barnsligt och oförtjänt beskyller andra för avsiktlig lögn, uttalar ordet ”ungefär” som man kan vänta sig av ett barn eller använder ordet handling som om det betyder köpa något i affär.

En man tog för några dagar sedan i Söderhamns-Kuriren upp frågan om hur vi som väljare skall kunna veta vem vi röstar på i val? Han krävde cv för politiker och andra insändare har stöttat kravet. Givetvis har ingen politiker svarat och om vi går till politikerna i Söderhamns kommunfullmäktige, så är nog cv-na i det närmaste blanka papper.

Jag har ett uttryck för kommunpolitiker, som sitter kvar på en post valperiod efter valperiod för att bara rösta enligt instruktion från partiets gruppledare, alternativt enligt önskemål/instruktion från tjänsteman i kommunförvaltningen. Det är stenrumpa. De kan nämligen sitta kvar på en stol hur länge som helst. Jag mötte några sådana under mina två decennier i kommunfullmäktige och tre perioder i kommunstyrelse liksom i ett antal nämnder.

Ett cv är inte bara betyg, det kan också vara uppgifter om vad man uträttat. Många av mänsklighetens stora söner och döttrar har saknat skolbetyg av någon betydelse. En del av dem har rentav misslyckats i skolor, men lyckats i livet. En hel del autodidakter känner vi till.

Adolf Hitler nådde maktens högsta tinnar, men var autodidakt och mycket beläst, faktiskt. Han charmade eller skrämde andra statschefer som han ville. Winston Churchill hade dåliga betyg i sina skolor, men nådde den politiska toppen och nobelpriset i litteratur.

Många framstående människor är kända som autodidakter: Abraham Lincoln, George Bernhard Shaw, Bill Gates, Vilhelm Moberg, Moa Martinson liksom många andra författare. Den efter mer än hundra år fortfarande kände humoristiska publicisten med pseudonymen Falstaff Fakir betecknade sig skalkaktigt som Autodidaktiæ Doktor.

Ett grundkrav väljarna bör kunna ställa är att yrke eller titel och ålder alltid anges på valsedlarna. Vid årets val fick jag närmast ett intryck av att partierna skäms över sina kandidater. Kandidaternas cv skulle kunna få mycket bättre plats i det omfattande valmaterial som distribueras till väljarna.

Hur illa ställt det kan vara illustreras väl i mitt inlägg Söderhamnspolitiker nedan. Det är emellertid uppenbart att alla politiska partier har stora problem med att kunna presentera lämpliga kandidater, så att ett krav om cv lär komma att röna motstånd från allt politiskt håll.

Cv för kandidat till politiskt uppdrag bör redogöra för kandidatens utbildning, nuvarande sysselsättning, arbetslivserfarenhet, eventuell föreningsmedverkan och tidigare politiska uppdrag.

Det är inte för mycket begärt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar