måndag 5 november 2012

Nu är det spännande


Alla vet att USA går till val av president och han blir en av världens mäktigaste män. Valet står ju mellan två män. Något annat är knappast ännu aktuellt. Men den som väljs ställs omedelbart inför väldiga svårigheter. Svårigheter som ingen av kandidaterna egentligen har berört i sina respektive kampanjer. Det är USA:s jättelika skuldberg, som dessutom stadigt växer för varje dag som går. Det verkar inte heller som om väljarna efterlyst svar på hur det skall lösas?


Klyftorna mellan rik och fattig har under flera år ökat i snabb takt både här och i USA, men Obama verkar åtminstone vilja minska dem. I Sverige valde vi en Romney för sex år sedan, men här heter han Reinfeldt och klyftorna mellan rik och fattig har här, liksom i USA ökat i flera år.

Å andra sidan vet Reinfeldt hur han lätt vinner i val. Det är bara att införa det ena jobbavdraget efter det andra, så röstar medelklassen som man vill. I Sverige tillhör nästan alla väljare numera medelklassen. Pensionärerna är en klass för sig, men de märker inte förrän efter några år att pensionen år för år sjunker i värde och att inget fack driver någon pensionsrörelse.

Egentligen borde det även här heta lönerörelse, eftersom pensionen är innehållen lön för mödan. Den möda som dagens äldre pensionärer presterade för att åstadkomma dagens välståndssamhälle. Utan 8-timmars arbetsdag, utan 40 timmars arbetsvecka. Utan övertidsersättning. Utan OB-tillägg. Utan barnbidrag och bostadsbidrag, men med ettårig värnpliktstjänstgöring, som ibland blev längre än så. Mycket annat gick vi miste om, t.ex. kostnadstak för sjukvård och för mediciner. Vi både sparade och betalade.

Numera lever svenskarna såväl som amerikanerna med ett gigantiskt skuldberg, den s.k. bostadsbubblan. Men den uppstod för ganska många år sedan, då inflation gjorde att skuldräntan efter en tid nära nog försvann och fastighetsvärdena våldsamt kunde raka i höjden.

Men åter till Obama/Romney. Skillnaden mellan USA och Sverige är att USA med sin statsskuld är nästan lika illa ute som Grekland och det verkar de båda inte ha berört i sina kampanjer. Men det är ett problem som amerikanerna borde ha frågat hur de avser lösa. Någon lätt uppgift lär det inte bli för någon i USA.

Misslyckas presidenten, så har han väl ”sitt på det torra” liksom våra egna politiker i riksdagen och kommunerna. De behöver inte som svenska väljare hamna i det bedrövliga fas tre när företaget lägger ner i Sverige och flyttar utomlands. Våra politiker kan ju fortsätta att ta emot fett arvode fram till pensionen, även om de har nya välbetalda jobb. (Jag har just tittat på ”Rapport”.) Jag undrar om inte våra svenska politiker vanligen är födda som fifflare.

2 kommentarer:

  1. Det måste påpekas att Romney står oändligt längre till höger än nån svensk politiker av nån som helst betydelse. Jag tror inte att man som boende i Sverige kan förstå hur otroligt extremt det republikanska partiet har blivit. Även det demokratiska partiet hör till större delen hemma till höger om Moderaterna.

    Under årets debatt har Romney dessutom slagit record i att ljuga. Trots detta tycker halva befolkningen at than borde bli president.

    Skulle Romney vinna kan det mycket väl vara början till dödsstöten för USA som demokrati. Och nej, det är absolut ingen överdrift. Min mage känns redan konstig inför tisdagens val. Jag bor i ett väldigt sjukt land.

    SvaraRadera
  2. Är det ändå inte så att Obama får det oändligt svårt att få igenom alla impopulära beslut som statsskulden orsakar? Han är ju inte populär i repesentanthuset, där Romneys partikamrater har hela makten och där Obama faktiskt skaffat sig en del absoluta motståndare. Kanske Romney skulle ha lättare för att genomdriva erforderliga beslut?
    Jag har väldigt svårt att tro att något eller någon inom överskådlig tid kan hota parlamentarismen i USA.

    SvaraRadera