tisdag 29 september 2015

Sök hjälp politiker!


Söderhamns-Kuriren har lyckan av en verkligt bra politisk redaktör, Lilian Sjölund och en likaledes bra ledarskribent, Patrik Oksanen. I Kuriren den 5 september tände Lilian Sjölund på alla cylindrar med sin krönika om kommunkaoset i Hälsingland. Hennes krönika fick rubriken Sök hjälp, politiker.

Den rubriken skulle ha passat fint till många av mina tidigare inlägg här i min blog. Det handlar om kompetenta tjänstemän som flyr hälsingekommunerna eller får sparken under både förnedrande och obegripliga former eller rest sig upp under pågående sammanträden, lämnat rummet, för att aldrig komma tillbaka.

I det långa loppet är det politikerna som får stå där med skammen. Varken kompetenta chefstjänstemän eller sådana tjänstemän står på rad för att flytta till Hälsingland och hälsingekommunernas rykte sprids lätt i de kretsarna. De förtroendevalda har under lång tid visat sig helt inkapabla att fullgöra sina åtaganden, även arbetsgivaransvaret.

Resultatet blir att kommunerna krymper, företag flyttar, de unga har inga jobb att söka sig till men man försöker med skattemedel skapa konstgjorda jobb för unga. I detta engagerar sig Arbetsförmedlingen, som inte har så många riktiga jobb i Hälsingland att förmedla.

Någonstans måste en politiker som ställer sin person till partiets förfogande och toppar den lokala valsedeln fundera på sin kapacitet att styra en kommun före valet. Precis som en partiledare som har ambitionen att leda Sveriges största parti, måste fundera på om hen kvalar in till statsministerposten, skriver Lilian Sjölund så riktigt.

Det går inte heller an för ett kommunalråd att ideligen barnsligt beskylla politiker med divergerande uppfattning för att vara lögnare. Inte heller att allt som oftast skylla ifrån sig genom att påstå att misslyckanden eller missförhållanden inte faller under politikers ansvar.

Politikerna har ett arbetsgivareansvar, ett ansvar för att kommunförvaltningens verksamheter fungerar väl och kommuninnevånarna kan känna framtidstro. Det duger då inte att komma med en misslyckad plan på ett par höghus vid stenbron över ån, eller ”öppna upp” mellan Systembolaget och Söderhamnsån genom att fälla Strykjärnsparkens fina pyramidalmar. En åtgärd som inte gör ån synligare, men väl stenkajerna utefter ån.

Då och då, nej nästan dagligen, förekommer kommunalrådets bild i lokaltidningen. Kutar han runt på alla evenemang i kommunen som kan tänkas bli refererade i lokalpressen? (Kanske cyklar han på någon av förvaltningens i våras inköpta sex förvaltningscyklar?) Jag hoppas att han fortsätter förekomma i bilder. De tänkarposer han intar då han kan ses, framkallar alltid mitt småleende och jag är tacksam för varje anledning att småle, sedan jag flyttade till Söderhamn.


Jag tänker mig ibland kommunalrådet framför en spegel, övande någon av tänkarposerna. Kanske har han sett Auguste Rodins staty vid Waldemarsudde. Ena handen vid den andra armens armbåge och den handen vid hakan är en av poserna, men statyn verkar tänka djupt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar