måndag 7 september 2015

I tidningarna 2015-09-02


I SvD konstaterar Ivar Arpi att nyliberalismen har krossat den svenska välfärden. För mig är det ingen nyhet, vilket framgår av många tidigare inlägg i denna blog. Som pensionär sedan 23 år betalar jag det mesta av min pension i skatt. En stor del av det jag betalar är så kallade dolda skatter av vilka en stor del är skatten på mina 30 till 40 cigaretter om dagen, som det numera vanligen blir.

Samtidigt har värdet av min pension under dessa 23 år sjunkit till en tredjedel, trots att pensionen ursprungligen lovades följa prisutvecklingen, som blev mycket stor under 90-talet. Nu är jag alltså tillräckligt gammal för att veta att inga löften från den svenska staten är pålitliga. Det kan de inte bli, eftersom de förvaltas av ohederliga politiker.

Sluta röka? Lätt att säga för den som inte är slav under lasten! Jag tycker att man kan unna en gamling som växte upp under en tid när alla människor rökte att få fortsätta röka. Jag började röka ”på allvar” i 30-årsåldern, kanske mest för att så gott som alla andra på min arbetsplats rökte.

I samma tidning ser jag att tre tongivande centerpartister nu skall föreslå kommande centerstämma att besluta arbeta för Sveriges inträde i Nato. Därmed skulle den samlade Alliansen vara för Natointräde, något som tyvärr kan ta flera år att förverkliga efter beslut. Ett beslut som dessutom kan ta lång tid, eftersom socialdemokraterna fortfarande inte förstår Sveriges bästa.

Under tiden övar ryssarna för att snabbt kunna ta Gotland och behärska Östersjön. Lite konstigt verkar ett citat i artikeln: ”Centerpartiet vill bidra till att utveckla ett Nato som bygger fred.” Nato är ju en organisation för att bevara freden genom att vara avskräckande för den som vill börja krig.

Enda sedan Nato bildades som ett skydd för rysk aggressivitet och strävan efter att utvidga sitt territorium har socialdemokraterna räknat med Natoskydd gratis bara genom att på olika sätt samarbeta.

Jag ser också att svenska Flygvapnet övar på telekrig. Ja, bland allt det som behöver anskaffas och övas ligger telekrigförmågan väldigt högt uppe på listan. Vi minns Irakkriget, där USA hade förmågan att slå ut irakiernas samband, men också deras radarstationer och därmed deras förmåga att leda eget flyg och arméförband. Det torde vara lätt att förstå vilket handikapp detta gav irakierna.

Miljöpartiet har nu sett till att Ojnareskogen på Gotland skyddas mot vidare kalkbrytning. Det gör att Gotland går miste om en stor industri, som måste upphöra om ett par tre år. Lite kompensation får man genom 100 miljoner kronor i ett ”näringslivspaket” till gotlänningarna. IF Metalls nuvarande ordförande, som också sitter i S partistyrelse, är skarpt kritisk, medan Åsa Romson ser skogen som ett omistligt naturområde. Som läget nu är måste S någon gång vika sig för MP.

Det faktum att Sverigedemokraterna är största parti bland män i LO har blivit svår huvudvärk för socialdemokraterna. Rubriken i tidningen är Facken har undvikit SD-frågan. Det är väl också vad facken skall göra, vi har ju åsiktsfrihet, valfrihet och därför valhemlighet i Sverige. Fackföreningar skall väl då i första hand ta till vara alla anställdas intressen, inte politiska partiers. Sedan kan man tycka vad man vill om SD:s politik och SD tappade nog en del röster under den gångna helgen, då bilderna på den döde lille treåringen kablades ut över världen.

LO:s gamla roll som socialistisk kamporganisation är väl egentligen överspelad, då socialismen bröt ihop runt 1990 och socialdemokraterna numera driver en politik som mer och mer lutar åt nyliberalism med minskande socialt ansvar hos staten och kommunerna. Exempel: Äldreomsorgen har hamnat i strykklass i S-styrda kommuner som t.ex. Söderhamn medan Haninge under Moderat egid utsågs till Sveriges äldrevänligaste kommun 2012, då Sveriges Pensionärsförbund började utse en sådan.

Jag ligger efter i aktualitet som synes, men det beror på att vi haft besök av vår son, som bor i USA sedan början av 70-talet. Inlägget skrevs i huvudsak den 3 september.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar