lördag 9 maj 2015

Den ryska maffian och dess gudfader


 

 

Den 3 februari presenterade jag ett inlägg med anledning av att Söderhamns kommunpolitiker på ett ohemult sätt höjt sina egna redan höga arvoden. Något ett flertal av deras väljare inte kan göra. Tvärt om är många kommunanställda mycket lågt arvoderade. Alldeles särskilt verkar det gälla vårdpersonal inom äldreomsorgen. 

Det låg nära till hands att jämföra politikernas agerande med Cosa Nostra, d.v.s. den Sicilianska maffians, om man bara undantar Cosa Nostras ofta förekommande mord på motståndare eller konkurrenter. Maffians sätt att vara beskrivs flyktigt i inlägget Söderhamns höga politikerarvoden den 3/2 2015 om du vill läsa på. 

Följer du vad som händer i den stora världen? De flesta av oss verkar inte veta ett smack av detta, men vi är eller kan bli i högsta grad berörda av det. I stället följer man noga vad grannarna, vännerna eller släkten har för sig. Här verkar nyfikenheten vara enorm hos många. Man skryter också gärna om vad man har råd med, hur man reser, hur duktig man är och naturligtvis om hur duktiga, söta och intelligenta barn och barnbarn är. Till allt detta finns numera förnämliga hjälpmedel, ett av de främsta är Facebook. 

Jag tror inte så många svenska män eller kvinnor vet vem Bill Browder är, men han är intressant. Inte därför att han är miljardär, har en MBA från Stanford Business School och är en oerhört framgångsrik investerare. Nej, han kämpar mot den störste maffiabossen någonsin, Vladimir Putin och hans anhang, FSB. Men antagligen vet du inte heller vad FSB står för? 

Det står för Ryska Federationens federala säkerhetstjänst, det som under kommunisttiden förkortat kallades KGB. FSB är en organisation som till mycket stor del själv ägnar sig åt brottslig verksamhet och det är inte bara småbrottlighet man ägnar sig åt. Det är till stor del ekonomisk brottslighet i mångmiljonklassen och då och då mord. 

FSB:s tjänstemän ägnar sig åt den här verksamheten av två skäl. Dels för statens räkning, men också helt samvetslöst för egen vinning. Ryska statstjänstemän är genomgående dåligt betalda, men klarar sig vanligen galant i det genomkorrumperade ryska samhället, en kvarleva sedan kommunisttiden. Belopp i mutor byter ständigt ägare. 

Bill Browder har skrivit boken Mitt krig mot Putin. Den sanna historien om stora pengar, mord och en mans kamp för rättvisa. Låter det tråkigt tycker du?  Jag kan försäkra dig att boken är spännande rakt igenom och högintressant. Det finns också hederliga ryssar och till stor del handlar boken om en sådan, affärsjuristen Sergej Magnitskij. 

Browder beskriver hur personer vid ryska inrikesministeriet efter att med hjälp av chefen för ett skattekontor ha lagt beslag på 230 miljoner dollar, arresterar hans unge affärsjurist, Magnitskij. Magnitskij flyttas från det ena fängelset till det andra och hamnar slutligen i ett fängelse där poliserna fritt kan tortera honom. Man begär att han skall vittna falskt mot Browder, som blivit miljardär efter många års affärsverksamhet i Ryssland. 

Magnitskij torteras sedan länge svårt sjuk i gallsten slutligen till döds utan att ha fått läkarbehandling för sin sjukdom. Browder kämpar länge från sin plats i London för att hjälpa Magnitskij, men lyckas inte. 

Hur skulle han kunna göra Magnitskijs svåra öde, den ryska polisens fruktansvärda korruption kända över hela världen? Han kom småningom på lösningen, tyvärr för sent för att eventuellt kunna rädda Magnitskij. Youtube! 

Han lät göra en film för Youtube som skildrade Magnitskijs kamp för rättvisa åt Browder och under tortyr av rysk polis. Den spred snabbt informationen ut över världen och även i Ryssland. Titta på filmen: www.russian- untouchables.-com. Den visar förutom en del bevisdokument, hur dessa brottsliga tjänstemän kan leva lyxliv.
 
Med hjälp av sanningen lyckades Browder småningom få politiker i väst att engagera sig i frågan om att få Magnitskijs bödlar fällda. Det började med att ”Magnitskijlagen”, infördes i USA. En lag med sanktioner mot vissa ryssar, som förbjuds inresa till USA. Den har senare följts av motsvarande lagar i Kanada och i EU. 

Browder tackar i boken alla som på något sätt hjälpt honom att söka rättvisa för den under tortyr av rysk polis dödade Magnitskij.  Där nämns tre svenskar, varav en vän från min tid som fritidspolitiker i Haninge, Marietta de Pourbaix-Lundin. Bra Marietta! Jag antar att hon agerat för rättvisa åt Magnitskij i Europaparlamentet där hon var ledamot förra valperioden. 

Köp boken och läs! Den är spännande rakt igenom, men också allmänbildande. 

P.S.
Jag måste också beskriva, väldigt kortfattat, Putins svårigheter att hämnas då USA antog Magnitskijlagen. Vad han än tänkte sig, så kunde ett amerikanskt motdrag bli ännu värre för Ryssland. Ett tag var man t.ex. inne på att konfiskera 3,5 miljarder dollar av Citigroups tillgångar i Ryssland. Citigroup är ett amerikanskt finansbolag och affärsbank med säte i New York. Man insåg emellertid att ett amerikanskt motdrag skulle bli motsvarande åtgärd beträffande ryska tillgångar i USA. 

Putin måste hitta något som inte hade med pengar eller säkerhetspolitik att göra. 2011 dök en idé upp, som Putin tyckte var bra. Sedan tio år tillbaka hade amerikanska familjer adopterat mer än 60 000 föräldralösa barn, som i Ryssland skulle ha gått en bedrövlig framtid till mötes. Under senare år hade ryssarna begränsat de flesta adoptioner till att i huvudsak gälla sjuka barn. Barn med Downs syndrom, ryggmärgsbråck och flera andra tillstånd. Flera barn skulle inte överleva utan den läkarvård deras nya amerikanska föräldrar hade lovat ge dem. 

Motionen om adoptionsförbudet lades i duman samma dag som president Obama undertecknade Majinskijlagen. Lagen är nu antagen i duman, undertecknad av Putin och alltså i kraft. Putin tycker sig ha straffat de amerikanska paren som tyckte synd om ryska barn och ville göra väl. Men de som råkar verkligt illa ut är de sjuka ryska barn, som nu ställs utan hjälp, utan den lyckliga värld med sjukhusvård, de kunnat få del av. 

Putin är helt enkelt vidrig och nu upprustar han Ryssland för att kunna utvidga landet genom överlägsen militärmakt.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar