lördag 14 februari 2015

Mer om Putins krig i Ukraina


En god nyhet kan vara att ett stöd- och reformprogram för Ukraina verkar kunna komma till stånd i samverkan med IMF, Internationella Valutafonden. För ögonblicket rör det sig om 15 miljarder dollar som framöver kan mer än fördubblas. Risken för ett misslyckande finns dock.

Regeringen i Ukraina är tydligt inriktad på ett genomförande av de reformer som krävs, men utbetalningen skall också godkännas av staterna i IMF:s styrelse och där ingår Putins skurkstat, den anfallande i Ukraina. Möjligen kan man anta att Ryssarna för skams skull inte motsätter sig denna utbetalning. Men de kan kanske avsevärt krångla till den genom att kräva att en del av medlen skall gå till de ryskockuperade delarna av Donetsk- Luhanskregionerna?

I Minsk beslöt man om vapenvila från i natt. Det har för rysk del betytt att man nu fullt öppet går in för att döda så många ukrainare som möjligt i staden Debaltseve som är inringad. Ryssarna har satt in mängder av tunga vapen och på kvällens Rapport visade man en massa ”stalinorglar”, som lät raketerna regna över ukrainarna.

Ryssarna antar jag nu vill konsolidera en liten ny rysk förbundsrepublik, för att sedan destabilisera resten av Ukraina och förhindra dess anslutning till de Västeuropeiska demokratierna. Ett första steg på den vägen har man redan tagit.

Jag tänker på den ryska statsdumans hotbrev till förtroendevalda i EU och OSSE. Det är väl rysk propaganda i sin prydno. Ett tryggt och säkert Europa är endast möjligt om vi accepterar dumans världsbild. Om inte riskerar vi ”möjligheten till ett fredligt liv för över 800 miljoner européer” det vill säga ett europeiskt storkrig.

Våra egna dumaklantskallar har nog börjat fatta att det pågår något ganska allvarligt ute i världen och att vi kanske behöver bygga upp någon sorts skydd. Det kan man väl överlåta till militärerna, som måste få lite pengar förstås. Politikerna tänker sig visst att kunna hosta upp lite pengar för det här om ett par år och några år framåt – om det då fortfarande behövs?

Ett stort problem i sammanhanget är Putin. Det spelar ingen som helst roll vad han lovar eller säger. Han spelar ändå efter egna regler, egna uppfattningar om rätt eller fel. Han har också helt klart för sig att alla småstater som gränsar till Ryssland var för sig har egna planer på att starta krig mot Ryssland.

EU har hela tiden haft kravet att Ukraina återfår kontrollen av sitt eget land och att de ryska soldaterna lämnar Ukraina. Men det kravet har, vad jag förstår, starkt devalverats i förhandlingar. Teoretiskt gäller det visst fortfarande, men från kommande årsskifte och endast under förutsättning att en lång rad annat har skett. Allt skall också ske på ett sätt som separatisterna och alltså Moskva har godkänt.

Lokala val skall hållas och det låter ju bra, men mycket kring valen är oklart. Ingen lär ännu veta vad valen skall avse. Valen lär hur som helst bli riggade. Putin lär se till att valen hålls med hans egna speciella regler, det vill säga stort fusk och ukrainarna i sydöstra Ukraina lär väl ha flytt området före valet?

Det är så mycket i överenskommelsen som är till fördel för ryssarna att detta helt klart är ett nytt Münchenavtal. Det är synd om Ukraina och det är en politisk skandal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar