fredag 15 mars 2013

Ska vi ha poliser?


Efter den tragiska olyckan med två omkomna unga bensintjuvar har polisjakten åter dragits igång. Jag menar inte den där polis jagar brottslingar eller misstänkta sådana. Skall polis få försöka fånga brottslingar, eller skall det förbjudas?

Trots viss vana vid klanket på poliserna så snart någon av deras åtgärder går snett, så blev jag överraskad. En av alla dessa ”experter” framträdde direkt i TV och uttalade sig tvärsäkert på ett sätt som mer eller mindre mordanklagade den som beslutat om broöppning.

Jag uppfattar polisens åtgärder som nära nog geniala tills efterklokheten sätter in. Öppnandet av hjulstabron med stoppsignaler och fällda bommar kunde väl inte i brådskan uppfattas som annat än en absolut säker åtgärd för att stoppa flyktbilen?

Man väntar sig knappast att någon skall försöka forcera ett sådant hinder tydligt markerat. Kanske trodde man i flyktbilen att det var fråga om en klaffbro? Att de tyckte sig se att klaffarna ännu inte börjat höjas och chansade på att komma över innan de höjts? Men det är knappast något man i beslutsposition hinner tänka sig innan man fäller bommarna. Det skall ju vara ett säkert sätt att få stopp på trafiken även om man sett James Bond och andra i både bil och på motorcykel hoppa över öppnade klaffbroar på väg att öppnas?

Det är numera i Sverige väldigt svårt att vara polis med uppgift att förhindra brott och fånga brottslingar.


1 kommentar:

  1. Har själv väldigt svårt att förstå diskussionen jag läser i tidningarna. Är man så idiotisk att man stjäl bensin och försöker smita från polisen så får man tåla vad som händer.

    SvaraRadera