söndag 20 juli 2014

Israels agerande i Gaza


Det pågår krig i Europa. Krig som kan spridas och bli till storkrig. Alldeles inpå Europa har vi ett brinnande Mellersta Östern. Hundratals människor dödas mest varje dag. Ingenting verkar kunna oroa Fredrik Reinfeldt eller vår försvarsminister, Karin Enström. Miljötokarna vill ha minskade försvarsanslag.

I SvD 17 juli, Brännpunkt, skriver advokaten Raji Sourani, som är bosatt i Gaza en artikel med titeln Israels agerande i Gaza är olagligt. Han förklarar också varför, men gör det naturligtvis med advokatyr i betydelsen lagvrängeri. Israel gör en del som går över gränsen, men inte i det här fallet och visa mig ett krig, där inte parterna går ”över gränsen”.

Jag har någonstans ett gammalt inlägg om Krigets lagar, dit kommer du lätt om du i min bloggs sökruta uppe till vänster skriver: Krigets lagar och trycker Enter.

Allmänt känt är att Hamas använder Gazas befolkning, även kvinnor och barn som ”sköldar”. De placerar t.ex. sina missilramper intill en förskola. Hur försvarar sig då israelerna? Jo, de använder modernast tillgängliga teknik. De noterar med hjälp av modern elektronisk mätutrustning varifrån missilen kommit. Avskjutningsrampen är ett militärt mål och de kan omedelbart skicka en precisionsstyrd missil, mot Hamas ramp, som är tillåtet fientligt mål.

Det elektroniska eldledningssystemet Israelerna använder kan t.ex. vara ett som heter GAPS, Ground-Aided Precision Strike, som jag hoppas, men inte tror, att Sverige disponerar för vårt eget försvar. Vi har ju artilleri, som kan få nytta av det. Det finns andra system t.ex. flygburna, CAS, Close Air Support, som omgående kan ge målets koordinater till Israelernas missilramp eller artilleri i beredskap.

Raji Sourani skriver så här: Av central betydelse är också, att om det finns några som helst tvivel om huruvida ett objekt som i normala fall används för civila mål – till exempel religiösa ceremonier, bostäder eller skola – under en konflikt användes för militära syften, ska man förutsätta att så inte är fallet. I fallet Hamas får man faktiskt anta att så är fallet.

Skjuter Israelerna mot en av Hamas raketramper och samtidigt den förskola där rampen placerats och elever träffas, så kan alltså inte gärna israelerna lastas för detta. Den skulden faller helt på Hamas, som offrar egna barn för att lura världsopinionen. Det egna samvetet tystas uppenbarligen med att de offrade hamnar i paradiset. För Israelerna gäller här bara att besvara elden så fort som möjligt, medan fienden förhoppningsvis finns kvar på platsen. Hamas är klassat som terroristorganisation, men styr Gaza.

De lagrum Sourani selektivt och ”advokatyrt” bygger sitt resonemang på återfinns till exempel i Genéveprotokollet, del IV Civilbefolkningen, kapitlen I t.o.m. kapitel III Civil egendom och där särskilt Artikel 52, 53 och 54. Sourani har tydligen läst dem, men så har även jag.

Jag kan inte låta bli att nämna hur de västallierade bar sig åt under det senaste kriget, De bombade tyska storstäders civila innevånare uteslutande för att åstadkomma eldstormar, som skulle döda så många civila som möjligt. Offren kunde räknas i många tiotusental. Segrarmakterna gjorde så ostraffat.

Sourani beskriver också den israeliska Gazadoktrinen och nu skall jag citera honom:

Den mest uppenbara praktiska illustrationen av ”Gaza-doktrinen” har dock varit attackerna mot byggnader där medlemmar av Hamas och Islamiska jihad bor. Bostäderna attackeras oftast två gånger. Först utfärdas en varning så att huset kan evakueras. Denna sker antingen i form av en varningsmissil som landar på taket (så kallad takknackare) eller ett telefonsamtal. Efter 5 – 15 minuter (ibland längre) skickas riktiga missiler för att förstöra huset.
Kan dessa attacker motiveras?

Först några kommentarer:
Hamas och Islamiska jihad har enbart under den allra sista tiden skickat tusentals missiler in i Israel och mot civilsamhället utan att på minsta sätt varna först. Man kan också fråga sig, vilka förutom israelerna varnar i god tid för att skydda oskyldiga, innan de förstör sina fienders tillhåll. Hamas och Islamiska jihad gör det inte.

Krigets lagar skulle kanske i stället benämnas ”Krigets snåriga ofullständiga lagar”? De varierar mellan länder, regioner, institutioner och vad du vill. Jag har de svenska i en utgåva från 1996 och de 564 sidorna läste jag från pärm till pärm för 10-15 år sedan. Du kan ladda ner en färskare Svensk version från, SOU 2010:22, Del 1 – 4, om du söker på ”Krigets lagar”. (8,6 MB). Jag gratulerar naturligtvis om du gör det.

De flesta verkar använda förnuft, sunt eller ej, vid tolkningen av lagarna då det gäller terrorism. Låt mig påminna om vad som hände Usama bin Ladin. Ett amerikanskt specialförband hämtade ut honom illegalt från Pakistan, avrättade honom och droppade honom i havet till hajarna (eller tvärt om), sägs det. Det som hände är hemligt och bara några få vet sanningen.

Man kan naturligtvis också fråga sig hur Israels kritiker menar att man skall försvara sig mot terrorister, om de inte ens får förstöra deras tillhåll. I Gaza finns så gott om dessa terrorister att vi inte kan begära israeliska specialförband mot dem i varje särskilt fall. Israels alternativ är nog bara de som hittills använts inklusive massiv truppinsats för att förstöra fiendens installationer.

Israelernas långt mer än tusenåriga svårigheter att få disponera landremsan mellan Jordanfloden och Medelhavet finns beskriven i många böcker. En färsk och högst läsvärd bok (2011 på svenska) är Simon Sebag Montefiores Jerusalem Biografin, 839 sidor. Israels moderna historia har jag själv sammanfattat i mer än ett blogginlägg. Du kan i min bloggs startsida skriva Israel i sökrutan uppe till vänster och klicka Enter, så hittar du säkert en del.

De fyra Israel direkt omgivande staterna Egypten, Jordanien, Syrien och Libanon, liksom Irak, förklarade omedelbart efter staten Israels proklamerande 14 maj 1948, med FN-sanktion, krig mot Israel. Egypten och Jordanien har slutit fred och i de tre andra staterna sysslar numera shiiter och sunniter med att döda varandra på grund av en religiös trosskillnad inom religionen islam. Problemet just nu för Israelerna är alltså Gaza, Hamas och Jihad men det är inget litet problem. De som nu väsnas och anser att Israel använder övervåld väljer att bortse från Hamas missiler och bomber och tycker uppenbarligen att Israel har att vänja sig vid dessa.

1 kommentar:

  1. Jag har länge grubblat på vad Israel kan göra som svar på dessa återkommande raketattacker utan att komma på något bra svar. Om Israel väljer att inte svara på attacker för att de utförs på eller i anslutning av byggnader som används som moskeer eller skolor så innebär det i princip att Hamas fortsättningsvis kan skjuta från dessa platser utan rädsla för vedergällning. Israel ställs således inför det otrevliga valet inte skjuta tillbaka och visa svaghet eller att skjuta tillbaka och riskera döda och skada civila. Jag anser - och som det ser ut även Israel - att Israel måste skjuta i dessa fall. Det blir dock en lose-lose situation för Israel eftersom Hamas bevisligen bryr sig mindre om Palestinierna i Gaza än Israelerna gör.

    SvaraRadera