torsdag 6 februari 2014

Vindkraftsproblemen

I onsdags kom Ny Teknik i brevlådan.Där hittar jag färska uppgifter om de vindkraftsproblem jag skrev om i blogginlägget den 25 januari. Problem som alldeles särskilt gäller vindkraftverk i Norrland och som vindkraftsbolagen och tillverkarna vill att man håller så tyst om som bara är möjligt.

Den risk de ser är att investerarna – staten, kommuner och riskkapitalister – drar sig undan, när de förstår att investeringar i norrländsk vindkraft är en riktigt dålig affär.

Ny Teknik rapporterar just att två av de tre 44 meter långa turbinbladen på ett tremegawatts vindkraftverk bröts av och föll till marken vid ett nybyggt verk i Danmark förra helgen. Verket som togs i drift i början av december kom från en av Europas tre stora tillverkare, det danska bolaget Vestas.

IEC (International Electrotechnical Commission) har inte fastställt några regler för avisningssystem till vindkraftverk. Kanske har man inte tyckt att det självklart är deras sak att lägga sig i detta. Det är ju också först under senare tid man börjat förlägga sådan utbyggnad till områden som man egentligen vet inte lämpar sig för vindkraftproduktion, t.ex. Norrland.

Tillräckligt goda vindförhållanden för vindkraft finner man i Norrland bara en god bit över de högsta bergen och fjällen. Det gör verken mycket kostsamma (vägar, kraftledningar, transporter, underhåll och avisning) och naturligtvis blir de med alla tillbehör mycket miljöstörande.

De meteorologiska förhållandena med skikt av varmare och fuktigare luft som blandas med den kallare (och tyngre) torra luften på lägre höjd så bildas is då de väldigt små vattendropparna träffar på ett föremål. Is bildas som horisontellt liggande istappar riktade mot vinden. Är vattendropparna större, så kan de också bilda is först när de möter ett föremål och då talar vi om underkylt regn.

Ännu mer om detta i mitt inlägg Vindkraftsgrälet fortsätter från den 3 juli 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar