lördag 9 januari 2010

Pensionär

När, nära, föda sig, skaffa utkomst
Tär, tära, på förråden, på krafterna

Jaha, det skulle nog rätteligen heta Pensiotär samfällt Enligt våra politiker!

I SvD idag läser jag "Minskad pension i år och nästa år" Vilket Inte är Någon nyhet. Realvärdet av min pension har Minskat år efter år sedan jag gick i pension 1992, alltså för 18 år sedan. Riksdagsledamöternas arvoden däremot fördubblades och statsrådens tredubblades redan medan socialdemokraterna hade makten. EU-parlamentarikernas arvoden har ökats uppseendeväckande och ännu mer.

Alla politiker har dessutom Något som kallas förmåner och olika ersättningar, som ytterligare ökar deras inkomster, men inte syns så väl. EU-parlamentarikerna t ex kan flyga turistklass t.o.r. Bryssel - Stockholm en gång per vecka. De får Ersättning för förstaklass och kan lägga mellanskillnaden till sin inkomst. Korruption kallar jag detta, men vi svenskar tror oss inte ha några korrupta politiker.

Pensionärerna kommer nu att förlora ytterligare nära 6% av sin inkomst. En klen tröst är det att man faktiskt genomfört vissa skattelättnader. Faktum kvarstår Att vi pensionärer betalar högre skatt än löntagare med samma inkomst. Något vi lär vara ensamma om i hela världen.

Vi pensionärer utgör en fjärdedel av väljarkåren och kan definitivt avgöra det kommande valet. Vi vet att det blir inte ett dugg bättre med en röd-grön regering, som kommer att höja alla skatter och behålla det mesta av Alliansens orättvisor mot pensionärerna.

Vad gör Då vi pensionärer? Ja, jag för min del tänker mig faktiskt det tidigare otroliga. Att rösta blankt, vilket känns sorgligt men nödvändigt. Det politikerförakt jag känner växer sig allt starkare och har inte på något sätt minskats av att jag själv varit aktiv fritidspolitiker. Snarare tvärt om. Jag har ju mött väldigt många konstiga människotyper bland politiker under min politiska gärning.

"Vi vill steg för steg minska klyftan mellan löntagare och pensionärerna", skrev socialdemokraterna i sin budgetproposition. "Steg för steg", väldigt små steg har jag förstått. Alliansen har säkert också fattat att man gått för långt och ingen lär väl tro att någon av dem tänker rätta till orättvisorna fullt ut. Statsbudgeten kommer ju enligt prognoserna att gå med underskott både 2011 och 2012.

En annan sak: För fem år sedan sålde vi vårt hus och köpte ett annat. En del av den s.k. reavinsten undantogs enligt avtal med statsmakten från beskattning till dess att vi åter flyttade.
Avtal lär ju vara till för att hållas. Icke så för Alliansen tydligen.

När den förra socialdemokratiska regeringen änrdrade lagstiftningen retroaktivt tyckte vi moderater (Birgit och jag har Naturligtvis lämnat partiet) förfärligt illa om detta. Nu var det tydligen plötsligt OK. Fredrik Reinfeldt säger att det denna gång inte är fråga om retroaktiv lagstiftning. Struntprat säger jag, eller om man så vill ensidigt ändrande av ingånget avtal, vilket är samma sak i detta fall. Min årliga skatt har som en följd plötsligt ökat med nära 6 000 kr / år, eftersom staten liksom tidigare inte är att lita på.

Den 30 November 2009 skrev jag ett inlägg "En mindre glad pensionär". Här kommer alltså ett till i samma ämne. Chefredaktören, Anders Eklund i Söderhamnskuriren hade då skrivit om hur härligt det skulle bli att gå i pension. Att det skulle bli så mycket billigare att leva. Just nu har jag beställt snöskottning av hustaket, något jag tidigare skött själv och till sommaren behöver husfasaden målas. Tre gånger har mina fina grannar skottat åt mig, när jag för en tid sedan var revbensskadad. Anders har kanske lika fina grannar. När man blir gammal, och kanske multisjuk, vilket då inte är så ovanligt, så behöver man hjälp. Hemhjälp är alls inte gratis, faktiskt ganska dyr för en pensionär vars reallön minskat år efter år i 18 år, som i mitt fall och många andra fall.

Man behöver allt mer hjälp, som Naturligtvis kostar allt mer.

Skäms! Alla ni politiker och ledarskribenter Som Inte FATTAT detta.

4 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Snart bara 8 mån kvar att jobba. Visst känner man en viss oro inför den nya ekonomiska situationen.
  Men nu till våren tar jag med mig gumman och kommer och målar fasaden. Den fixar vi.
  Sköt om er

  SvaraRadera
 2. Jodå, självklart! Det är moderaterna som inte längre är moderater. Se för övrigt min blogg. T.ex. den om FP 14/1.

  SvaraRadera
 3. Ja tack Erik! Det är nog så att vi kan fixa fasaden på en helg. Bara nedre delen behöver nog åtgärdas omgående. Är Rosita bra på att måla?

  SvaraRadera