söndag 23 april 2017

Politiska val


Vart är mänskligheten på väg? Ann Appelbaum oroade sig för något år sedan och vet du inte vem Ann Appelbaum är så kan du sluta läsa här. Ann A sa: ”Vi är bara tre val från den västerländska demokratins ordning så som vi sett den. Det tredje valets första omgång är just på gång i Frankrike. Vallokalerna har just stängt då jag lägger in detta. De två tidigare valen är Brexit och valet av en lögnare och sjuk egoist, påminnande om den romerske kejsaren Nero, som regerade år 54 – 68, i USA.

Tre jämnstarka kandidater aspirerar nu på den franska presidentposten som betyder så mycket för Europas närmaste framtid. Marine Le Pen har fått en extra skjuts genom torsdagens terrorattentat i Paris. Man undrar hur fundamentalistiska terrorister har tänkt, innan de handlade?

Fillon hoppades jag ett tag på, men nu vet vi att hans privatmoral inte är bättre än andra politikers. Skattefinansierad lön som anställd till hustrun, utan att hon uträttat något utöver att vara hustru. Svindyra presenter från affärsmän som sannolikt väntar sig presidenthjälp i affärerna. Men fransmännen bryr sig kanske inte? Politiker är ju som de är, och i näringslivet har man numera vant sig vid astronomiska löner och svindyra presenter.

Den tredje kandidaten som i opinionen ligger lika med de två andra är Emmanuel Macron, en tidigare socialist, som nu verkar vara närmast marknadsliberal och säger sig vara varken höger eller vänster. Fransk politik är på väg att ändras, men nu spelar också terrorattacken i torsdags in. Den som kan vinna mest på den genom uppblossande invandrarfientliga och repressiva tankebanor är Marine Le Pen.


Europa har drabbats av ett svårt virus från Mellanöstern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar