söndag 2 juni 2013

Hälsocentralerna saknar läkare


Rubriken är hämtad från Söderhamns-Kuriren 1 juni 2013. Där får vi veta att 40 läkare saknas vid Gävleborgs hälsocentraler och t.ex. 32 vid centralerna i Stockholms län. Det första som slår mig är att siffrorna inte är direkt jämförbara, men jag misstänker att Medelsvensson i alla fall direkt konstaterar att Gävleborg ligger sämre till än Stockholm.

Men Stockholms län har nästan 8 ggr större befolkning. Skulle läkarbristen i Stockholm vara av samma omfattning som den i Gävleborg så skulle den ha varit ca 310 läkare.

Omvänt skulle läkarbristen i Gävleborg vara lika låg som den i Stockholms län så skulle den i Gävleborg inte ha varit 40 läkare utan 4,1 läkare.

Det här förhållandet gör inte att jag har så värst mycket högre tankar om Stockholms politiker än Gävleborgs egna. Min uppfattning om dagens politiker gäller nära nog generellt, klyftorna i det svenska samhället vidgas som aldrig förr och Ryssarnas uppträdande i Östersjön visar att de nu behandlar vattnen som ryskt innanhav. Vi hävdar tydligen inte längre våra gränser. Vi har inte heller något att hävda dem med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar