fredag 24 juni 2011

Jag ber Sverigedemokraterna om ursäkt

Den 24 september 2010, alltså för snart ett år sedan, skrev jag ”Problemet” under etiketten Invandrare. Det var just efter valet och jag visste inte bättre.


Jag började så här: ”Sverigedemokraterna (SD) har blivit vågmästare i Sveriges riksdag. Just det, det är ingen nyhet längre, det är verklighet. En hemsk verklighet, men är det så konstigt? Mitt svar är nej. Det är väljarna som valt …”

Därpå uttrycker jag, liksom många svenskar gör, viss förståelse för deras politik såsom: ”Våra politiker från vänster till höger har i decennier demonstrerat sin oförmåga att hantera såväl invandrare/flyktingar som främlingsfienderna.” Det är också helt fel att kalla partiet främlingsfientligt. Ett fåtal främlingsfiender finns nog däremot numera lite här och där.

SD har nu avverkat 9 månader i Sveriges riksdag och när jag och många med mig synar deras verksamhet, så finns det faktiskt inte mycket där att anmärka på. Däremot kan man konstatera att det partipolitiska landskapet har förändrats. Demokrati och svenska folkets i val uttalade vilja är inte längre högsta mål för alla ledamöter i den lagstiftande församlingen.

Människor i allmänhet har uppenbarligen bibringats en felaktig uppfattning om vilka Sverigedemokraterna är. Den underblåses av våra tidigare etablerade politiker, som sura över deras framgångar använder väldigt starka ord för att markera avstånd. Även där avstånd saknas. Man skulle nog faktiskt kunna jämföra situationen, särskilt tiden närmast efter valet med ren mobbing. Det som i andra sammanhang är så fult.

SD har också suddat lite i den delvis fåniga gränslinjen mellan höger och vänster i den politiska skalan. Ett exempel: När jag på 60-talet studerade de politiska partiernas program, så lärde jag mig att Högerpartiet, som det då hette, ansåg att SJ hade ett grundläggande samhällsuppdrag. Det uppdraget fick absolut inte överlämnas till andra.

Det har många gånger sagts att Mussolini och hans fascister faktiskt gjorde en sak bra. Nämligen att man såg till att italienska tåg började avgå och komma på rätta tider. Våra makthavare har lyckats bra med att åstadkomma det motsatta, om nu tågen över huvud taget avgår. Sverigedemokraterna vill att den nationella järnvägstrafiken på sikt återregleras och prioriteras framför höga vinstkrav. Att staten skall ansvara för ett nationellt sammanhängande järnvägsnät och dess funktion.

SD menar också att ett femte jobbskatteavdrag inte kan prioriteras framför skattelättnader för pensionärerna, som nu betalar högre skatter än löntagare. Detta förutom att de år efter år får en i realvärde minskande pension. Förklaringen till Alliansens ståndpunkt i det här fallet är väl att pensionärerna är den mindre delen av valmanskåren? Jag undrar om man inte skall se Alliansens agerande här som en gigantisk muta.

Jag tvekar inte ett ögonblick inför påståendet att de allra flesta av våra politiker är stora egoister. De egna partiprogrammen hamnar i skuggan av rent egenintresse. Låt mig bara peka på det faktum att politikerna höjer sina egna arvoden långt utöver vad vanliga löntagare kan räkna med. Detta har jag beskrivit tidigare och det gäller så gott som alla politiker oavsett partifärg.

Som ung och någorlunda framgångsrik politiker kan man utan att ”gå in i väggen” och drabbas av psykisk sjukdom lägga av allt arbete tidigt i livet. Man får sin rikliga försörjning ordnad fram till pension och pensionsbeloppen blir bra, eftersom inkomsterna utan arbete hela tiden varit jämförelsevis höga.

Den vanlige medborgaren däremot kan drabbas av svår kronisk sjukdom, som omöjliggör allt lönearbete, men hamnar i ”fas tre”. Han eller hon får numera leva på ytterst magert socialbidrag. Därtill dömd enligt Alliansens regler av tjänstemän vid försäkringskassa och arbetsförmedling samt mot förstående läkares intyg. Allt under ledning av Sveriges socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Det blir omänskligt i en hel del fall och den här utvikningen måste fortsätta en bit till.

Som socialborgarråd i Stockholms stad hyrde Kristersson 2008 en fin fyrarumslägenhet i bästa läge avsedd för svårt sjuka och hemlösa kvinnor och som förvaltades av Ersta Diakonisällskap. Tjänster för dessa stackars människor köper Stockholms stad av diakonisällskapet. Åklagare inledde en undersökning som emellertid lades ned. Lagen är ju som en gummisnodd och kan tänjas ut väldigt långt av somliga människor. Du kan se Kristersson ”svara upp” i You Tube på http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/469927-reinfeldts-nye-skandalminister. Från 2010 använder Kristersson enligt Wikipedia i stället hustruns lägenhet vid Kungsholmstorg, som upplåtits vid sidan av bostadskön och via parets vänskap med VD Stefan Ränk i fastighetsbolaget Einar Mattsson. Reinfeldts val av socialförsäkringsminister uppfattar jag som ett hån mot rättstänkande svenskar.

I juni var Kristersson över i USA och om detta sade han: ”En av Sveriges styrkor har alltid varit öppenheten och nyfikenheten på omvärlden. Förmågan att låna det bästa inte minst där vi har en bit kvar är något vi är vana vid. USA har kommit längre än Sverige när det gäller möjligheterna för unga funktionshindrade att kunna försörja sig själva. Detta är ett av mina prioriterade områden att lära mer om under denna resa.” Det skall bli högst intressant att se vad vår socialförsäkringsminister tycker sig kunna hämta till svensk socialförsäkring från USA? Månntro SD kan skydda oss från det värsta?

Det här inlägget kunde göras väldigt omfattande men nu är det Midsommarafton. Jag avslutar med att jag inte är Sverigedemokrat. I varje fall inte ännu. Så önskar jag alla, även Ulf Kristersson en Glad och Fin Midsommar. Tyvärr spås inte riktigt det väder vi önskar.

2 kommentarer:

  1. Det är lätt att hålla med om vad du säger. En fråga bara: Om en grupp ändrar vad de säger, från nåt väldigt extremt, till nåt mera rumsrent, kan man då tro vad de säger?

    SvaraRadera
  2. Jag uppfattar inte SD:s representanter i riksdagen som de främlingsfientliga extremister de påstås vara. Svenskar i gemen är alldeles uppenbart missnöjda med den förda invandringspolitiken utan att för den skull vara extremister.
    Bertil

    SvaraRadera