torsdag 9 september 2010

Jag lever

Jag har inte skrivit knäpp i bloggen sedan 28 augusti, men jag finns fortfarande.
Jag är så upptagen av mina böcker och så måste jag ju någon gång klippa gräsmattan, sola mig mot söderväggen med en slurk kaffe och några cigaretter. Idag var jag faktisk på byggshopen, köpte bräder, sågade dem till den bredd jag behövde och grundmålade dem. Mellan varven har jag läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Inte illa va? Du har väl läst den boken? Jag dröjde alldeles för länge med det. Det visade sig förresten att han inte bytte tofflorna mot skor innan han vandrade iväg. Jag kände igen mig på flera sätt.

Jag har också för andra gången börjat läsa Tom Clancys tusensidiga böcker. Faktiskt två av dem och just nu den tredje.

Jag talade förresten med min son och nämnde mitt intresse för Clancys böcker. Han sa: ”Jag har läst ett par av dem, men han är alldeles för mycket höger, så det blev bara två och Jan Guillou då som visat sig ha varit engagerad av KGB!” Vi pratade inte färdigt, eftersom jag inte kommenterade detta.

Min kommentar skulle ha varit: Clancy är utan tvekan amerikansk patriot och säkerligen på högerkanten. Men han redovisar i dialoger också fina vänsterargument och han är definitivt inte rasist. Jan Guillous vänsterinställning liksom i övrigt allmänt avvikande politiska inställningar har länge varit kända. De bådas politiska inställning rör inte mig i ryggen, så länge jag kan läsa de bådas i hög grad spännande och i övrigt intressanta böcker. Det finns många exempel på bra romanförfattare med extrema politiska uppfattningar.

Nu skall jag borsta gaddarna och natta mig själv lite tidigare än vanligt. Klockan är bara 00.00.

11 kommentarer:

 1. Sista stycket skrev jag just med avsikten att få dig att kommentera och så frågar du vad jag snickrar?
  Garagetaket behövde repareras när vi köpte huset och det gjordes omgående. Nu byter jag ett par vattenskadade plankor under takutsprånget på baksidan av garaget. Skadan upptäcktes av Erik när vi målade norrfasaden och en del annat i våras.

  SvaraRadera
 2. Vet inte om det är så mycket att kommentera. Jag läser inte Clancy för att jag inte gillar hans stil. Det är så länge sen jag läste nån av hans böcker, så jag kommer inte ihåg på vilket sätt jag inte tyckte om dom. Han är ärkekonservativ, och att hans patriotism är av den allra sjukaste amerikanska varianten. Det hindrar inte att jag har tyckt om en del av filmerna som gjorts av hans böcker. Vet inte speciellt mycket om Guillous politik, men jag tycker om hans böcker.

  SvaraRadera
 3. Guillous böcker och Clancys går i samma stil! Guillo har sin Hamilton och Clancy sin Jack Ryan. Clancy kan vara rätt kritisk mot Amerikansk ärkekonservatism, t.ex. i "The Bear and the Dragon", där f.ö. vicepresidenten är en mycket sympatiskt framställd svart fyrstjärnig amiral och Clancy förutsäger en svart president ganska snart år 2000.
  Jag tror att du är väl snabb, när du drar dina slutsatser.

  SvaraRadera
 4. Du missförstår min kommentar.
  1. Jag tycker inte om Clancy’s stil när han skriver. Därför tycker jag inte om att läsa hans böcker.
  2. Min syn på hans politik kommer från uttalanden han har gjort, inte från hans böcker.

  SvaraRadera
 5. Jag tror jag förstår. Du gillar varken att läsa Clancy eller Guillou p.g.a. deras sätt att skriva.

  SvaraRadera
 6. Jag har samma erfarenhet av Guillou. Jag gillar hans böcker om Hamilton, dock tappade han mig halvvägs in i Arn-serien.

  SvaraRadera
 7. Vet inte varifrån du fick iden att jag inte tycker om att läsa Guillous böcker. Jag sa ju ”Vet inte speciellt mycket om Guillous politik, men jag tycker om hans böcker.”

  SvaraRadera
 8. Jag har bestämt för mig att du sa något om att du var överraskad av att Guillou varit insyltad i KGB.
  Guillou och Clancy skriver nära nog identiskt med samma målsättning. Skillnaden är bara att den ene är amerikan och den andre är svensk. (Den ene dålig,den andre bra?)

  SvaraRadera
 9. Kanske, kan man säga att handlingen kan vara liknande, men det betyder inte att de skriver med samma stil.

  SvaraRadera
 10. En sak är helt klar. Du Lennart är minst lika envis som jag själv.
  Att lyckas åstadkomma en sådan här palaver på en bloggartikel är oerhört stimulerande.

  SvaraRadera